Bali klimaat - zonsondergangLekker weer?

Beste reistijd Indonesië – klimaat

Indonesië kent een tropisch regenwoud klimaat en heeft twee seizoenen. De droge tijd begint in april en loopt door tot oktober. Dat is dus de beste tijd voor je Indonesiëreis. Toch kun je eigenlijk het hele jaar op vakantie; ook gedurende de moesson, tussen november en maart is het over het algemeen goed toeven in Indonesië. In deze periode is het wat rustiger dan in het hoogseizoen en de regen die er is, concentreert zich meestal tot enkele uren aan het eind van de dag. Verder is het klimaat op de eilanden in de winter of in de zomer niet zo extreem en schommelt de temperatuur altijd rond de 25 – 30 graden Celcius.

bali sanur lekker weerReizen tijdens de schoolvakanties?

Voorjaarsvakantie (begin februari):

Deze valt een beetje op de grens van de moesson naar het droge seizoen. De hoeveelheid regen neemt vanaf februari af. Als het regent, is dit meestal aan het einde van de dag en zijn de buien na een paar uur verdwenen. De warmste maanden zijn februari en maart en de temperatuur ligt dan rond de 30 graden.

Meivakantie (eind april/begin mei) en zomervakantie (juli/augustus):

Mei, juli en augustus is een goed klimaat om in Indonesië te reizen, met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. In deze periode is het op de eilanden droger en wat koeler. Deze maanden kenmerken zich door zwoele avonden en een koel briesje vanuit zee. Ondanks dat je buiten het regenseizoen reist, moet je er op voorbereid zijn dat je in het binnenland van Bali elk moment van het jaar kletsnat kan worden. De omgeving is niet voor niets zo groen.

beste reistijd bali bootjesHerfstvakantie (half oktober):

Op Bali is het weer in oktober aangenaam, net als in de rest van Indonesië. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 22 en 29 graden. Dit is de grens van het droge en natte(re) seizoen, wat betekent dat soms iedere dag kan regenen en soms een week droog is. Tussen de buien door is het echter overwegend warm en zonnig, dus laat je vooral niet tegenhouden.

Kerstvakantie (eind december/ begin januari):

Het is regenseizoen in Indonesië en de buien vallen voornamelijk in de namiddag. Verfrissende buien worden afgewisseld door een strakblauwe lucht en volop zonneschijn. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 22 en 28 graden.

Het voordeel van reizen tijdens het regenseizoen is dat je het land op zijn groenst ziet, je ontwijkt de drukte van het hoogseizoen, je kunt goedkoper reizen en bovendien worden de badplaatsen dan minder druk bezocht.

reistijd bali met kinderenEn buiten de schoolvakanties?

Als je met jongere kinderen reist en geen rekening hoeft te houden met schoolvakanties, kun je het beste in mei of juni reizen. Je reist dan tijdens het droge seizoen en de temperaturen zijn dan zeer aangenaam (gemiddeld tussen de 21 en 28 graden). Het is niet te heet, niet te koud en in de badplaatsen is het minder druk.

Houd er rekening mee dat er geen garanties zijn wat het weer betreft; er kan altijd wel een mindere, grauwere dag tussen zitten. Een truitje of een vestje inpakken voor de kids (en jezelf) kan daarom geen kwaad.