Bali gezondheid - zwemmenGezond op reis

Gezondheid Indonesië met kinderen

Indonesië is groot, er gelden dan ook verschillende adviezen als het gaat om inentingen en gezondheid. Met onze familiereizen naar Java, Bali en de Gili’s doe je uitsluitend malariavrije gebieden. Combineer je je reis met Sumatra of Flores, dan worden wel malariatabletten voorgeschreven. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis worden aangeraden. Een DTP inenting hebben de meeste mensen in hun jeugd al gehad en daarom wellicht je kinderen ook al. Lees hieronder meer over inentingen en gezondheid.

Wij hebben onderstaande gegevens laten nalezen en corrigeren door het LUMC in Leiden. Echter, wij raden aan om zelf ook met een medische instantie de meest actuele informatie in Indonesië te checken.

gezondheid bali kofferGezondheidsmaatregelen voor vertrek

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee en een Engelstalige verklaring van je arts. Zo kan er geen misverstand ontstaan over wat je bij je hebt (ook bij de douane niet).

Zorg ook dat je voor vertrek contact opneemt met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties ook nog eens vergoed. Neem het vaccinatieboekje dat je krijgt wel altijd mee op reis.

 

gezondheid bali jongenMalaria

Malaria komt in bepaalde delen van Indonesië voor. Er zijn grote verschillen per streek en per tijd van het jaar. IndonesiëKids heeft er bewust voor gekozen om een groot deel van de reizen aan te bieden buiten malaria risico gebieden. Op Bali, Java en de Gili eilanden is de kans dat je geprikt wordt door een mug die malaria bij zich draagt klein, waardoor vaak geen profylaxe aangeraden worden. Reis je ook over andere Indonesische eilanden, zoals Sumatra en Flores, dan worden wel vaak malariatabletten voorgeschreven en raden we je aan contact op te nemen met een medische instantie. Zij kunnen advies geven over het gebruik van eventuele (kinder)profylaxen (malariapillen).

Daarnaast adviseren we je ook een aantal risicobeperkende maatregelen te treffen. ’s Avonds armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel met DEET opsmeren en een klamboe gebruiken. In hotels met airco is een klamboe meestal niet nodig. Je kunt klamboes kopen die geïmpregneerd zijn met een muskieten dodend middel. Het is ook handig om iets bij je te hebben waarmee je de klamboe kunt ophangen. Als je desondanks toch ineens koorts krijgt die langer dan twee dagen aanhoudt, dan is het belangrijk een arts te raadplegen om malaria uit te sluiten. Dit geldt tot twee maanden na terugkeer in Nederland.

gezondheid bali kids strandVaccinaties

Als je met je gezin naar Indonesië reist, worden vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A aangeraden. Een DTP inenting hebben de meeste mensen in hun jeugd al gehad en daarom wellicht je kinderen ook al. Na een herhaalprik kun je er dan weer een poosje tegen. De hepatitis-A injectie kan kort voor vertrek gehaald worden.

Buiktyphus: Een inenting tegen buiktyphus wordt aangeraden, behalve als je korter dan 2 weken naar Indonesië gaat. Het is een schaars vaccin en wordt, wanneer je geen risicogroep bent, niet altijd meer gegeven.

Gele koorts: Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Indonesië gaat.

Dengue: Dengue wordt overgedragen door muggen en komt in heel Indonesië voor. Je kunt hier dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor malaria treffen, alleen steekt deze mug overdag. Er is echter geen vaccin of profylaxe (tablet) voor. Voor meer informatie over deze ziekten en de stand van zaken van eventuele epidemieën kun je het best op de bovengenoemde LCR-website kijken of een medisch instituut raadplegen.

gezondheid bali kinderenZonnesteek

Je kunt een zonnesteek bij jou en je kinderen voorkomen door iets op je hoofd te dragen en allemaal een zonnebril op te doen. Zorg ook dat je altijd water bij de hand hebt, zeker als je de natuur in gaat. Tekenen van een zonnesteek zijn licht in je hoofd worden en hoofdpijn. Als je dit krijgt, kan je het beste wat drinken en uit de zon gaan.

Jetlag

Na aankomst in Indonesië kan je last krijgen van een jetlag. Je biologische klok kan wat ontregeld zijn. Onze ervaring is dat kinderen hier vaak sneller aan gewend zijn dan volwassenen. Onze tip: probeer zo snel mogelijk het gewone dag/nachtritme op te pakken. En natuurlijk kun je die eerste dag best wel even een siësta houden. Wij plannen in onze reizen bewust niet te veel activiteiten op die eerste dag(en).

gezondheid bali kids offersGezondheid tijdens je reis

Je kunt er natuurlijk voor zorgen dat jij en je kinderen de nodige vaccinaties krijgen, maar het is ook belangrijk om op locatie gezond te blijven. Wees daarom ter plaatse ook alert. Als jij of je kinderen iets mankeert, wacht niet tot thuiskomst maar raadpleeg ter plekke een arts.

Wij werken samen met een lokale vertegenwoordiger. Zij zijn (in geval van nood) 24 uur per dag bereikbaar. Ze spreken de taal, hebben zelf kinderen en kunnen je het beste adviseren over wat te doen.

Standaard nemen wij een klein EHBO-setje mee op reis. De belangrijkste dingen als pleisters, pijnstillers, een pincet en alcoholdoekjes heb je dan bij je. Bijvoorbeeld het First Aid kit van Care Plus speciaal voor families.

gezondheid bali kids etenDiarree

Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen en met name die van kinderen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen dat je genoeg water drinkt. ORS zit altijd in onze tas, het zorgt ervoor dat je niet uitdroogt. Als de diarree langer dan twee dagen aanhoudt of je vertrouwd het niet, neem dan contact op met een arts voor verdere hulp. Medische voorzieningen in Indonesië en met name in de grotere steden zijn over het algemeen goed.

Het water uit de kraan in Indonesië is (ongekookt) niet drinkbaar. Bedenk wel dat plastic flesjes in Indonesië niet altijd worden gerecycled, maar in zee belanden. Neem je eigen waterfles mee en vul hem bij uit drinkwatertanks. Veel van onze hotels hebben tegenwoordig een drinkwatertank in de receptie staan en kannen met schoon drinkwater op de kamers. Bali gaat nog een stapje verder, met de Refill Bali-app. Hierin kun je alle plekken vinden waar je gratis je flesje water kunt bijvullen. Ook heeft onze partner op Bali watertanks in de auto’s geplaatst.

Nog handiger zijn waterzuiverende opties zoals de Lifestraw Go-fles, de Steripen of de Grayl. Riksja Travel heeft meer tips om afval tegen te gaan op reis. Dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie kan je gerust drinken. En wees voorzichting met ijsklontjes en salades.

Vind je het leuk om eens bij een eetstalletje op straat wat te eten, kies dan degene waar het druk is. De omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Het is verstandig later op de dag geen vlees meer te eten, dat vlees heeft soms al de hele dag ongekoeld gelegen. Een goed huismiddel ter voorkoming van uitdroging bij diarree is het drinken van cola of bouillon. Cola is bijna overal te koop en bouillon en een spiraalkoker kun je meenemen uit Nederland.

Huidverzorging

Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er een desinfecterend middel op en eventueel voor overdag een pleister.

Zorg voor een zonnebrandcrème met hoge factor. Snorkelen met een T-shirt en een (korte) broek aan is niet raar. Wij doen het in ieder geval altijd. De zon is superkrachtig, ook als er bewolking is.

Het fijnst vinden wij luchtige en katoenen kleding, dat is met warme temperaturen vaak het lekkerst en plakt niet zo.

gezondheid bali kids vliegenGezondheid na thuiskomst

Gezondheid Indonesië met kinderen

Zelfs na het einde van een leuke verre reis met je kinderen is het goed om alert te blijven. Als jij of je kind na thuiskomst (en dat kan zelfs enkele maanden later zijn) zomaar uit het niets koorts, darmklachten of iets anders onder de leden krijgt en je kunt dit niet verklaren, neem dan contact op met je huisarts. Laat je arts dan weten dat je naar Indonesië bent geweest, hoelang je er bent geweest, waar je precies bent geweest en wat je er gedaan hebt.