Hulpproject BaliKidsHulpproject in Indonesië

Schoolfonds Indonesië – hulpproject

Riksja Family Indonesië ondersteunt het schoolfonds voor meisjes in Oost-Bali; een fonds dat is opgericht door de (Nederlandse) eigenaren van de bungalows waarmee we al jaren samenwerken. Hans en Els hebben samen met hun gasten het fonds opgericht voor meisjes, van wie de ouders onvoldoende geld hebben om hen naar de middelbare school te laten gaan. In Indonesië wordt vaak alles op alles gezet om de jongen(s) uit het gezin na de basisschool verder te laten leren, voor de meisjes wordt dit echter niet nodig geacht en is er geen voldoende geld. Els en Hans trekken zich het lot van deze meisjes aan en bezoeken regelmatig basisscholen om samen met de hoofdonderwijzer en de leerkracht te kijken welke meiden in aanmerking komen voor donaties uit het schoolfonds. Door het fonds konden het eerste jaar al 4 meisjes naar school blijven gaan, en nu, in het achtste jaar, zijn er al 31 meiden die door kunnen leren.

Jij kun het fonds ook steunen door op je boekingsformulier aan te geven dat je graag 12 euro doneert. Dit geld gaat direct naar Els en Hans en je zorgt zo persoonlijk voor een bijdrage in de aanschaf van boeken, uniform, tas en pennen.

hulp project schoolpleinHoe werkt het schoolfonds?

Wanneer een meisje niet naar de middelbare school kan door geldgebrek, bezoeken Hans en Els samen met de leerkracht de ouders. Als de ouders ook graag willen dat hun dochter naar school blijft gaan, worden de voorwaarden van het schoolfonds uitgelegd. Hun dochter moet in ieder geval minstens een 7 op het rapport hebben staan, wil ze in aanmerking (blijven) komen voor het schoolfonds. Vervolgens voorziet het schoolfonds de leerlinge van een uniform, schoenen, boeken, een tas en pennen; de ouders krijgen geen geld, Hans en Els beheren zelf de donaties. Donaties komen puur van de gasten, zij hebben verder geen commerciële sponsors. Twee keer per jaar ontvangen we een update uit Bali; we horen hoeveel meiden er naar school zijn gegaan en hoe het gaat met hun prestaties.

hulp project meisjesDe kinderen

Hiernaast zie je een foto van twee zusjes die staan voor hun huisje van rietmat op een betonnen plaat. Zij gaan allebei naar school dankzij het schoolfonds.

Een meisje dat voor kort in de bergen woonde, is door haar ouders naar opa en oma in Seraya gestuurd (het plaatsje waar Hans en Els wonen), omdat ze zo graag wilde leren. Na 1 jaar was het geld van opa en oma echt op en kwam het schoolhoofd bij Hans en Els om hulp vragen. Nu gaat zij met veel plezier nog steeds naar school.

Een van de afgestuurde meisjes volgt nu een opleiding voor verloskunde, twee meisjes studeren Engels en Godsdienst. Vier meisjes doen de MBO opleiding aan de hotelschool. Zij hebben nu kans op een betere toekomst

 

 

Terug naar bouwsteen overzicht of rondreis overzicht