Ubud Bali - fietsen rijstvelden

Op trappers door de sawa’s

Ubud Bali - fietsen

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Ubud
Reisduur: 4 dagen, 3 nachten
Reissom: € 213,- per volwassene
€ 157,- per kind

Op slechts een uur rijden van Sanur ligt het groene hart van Bali, waar tempelhuisjes tussen rijstterrassen liggen. We regelen hier een fietstocht met lokale gids langs rijstvelden en ambachtelijke dorpen, zodat je écht kennis maakt met het Balinese leven. De kinderen gaan achterop of op hun eigen fiets. Onderweg stop je bij een familie tempel waar gids Wayan vertelt over het Balinese leven. Terwijl de kinderen even uitrusten, nipten wij van een Balinees kopje koffie.

De meeste reizigers verblijven in het drukke centrum. Zonde vinden wij, want zo kun je minder genieten van de groene omgeving. Daarom kozen we voor een knus Balinees hotel, net buiten het centrum. De kamers zijn ruim genoeg voor het hele gezin en voorzien van Balinese details. Voor een bezoek aan het culturele centrum pendel je zo (tegen betaling) met het busje van het hotel op en neer.

Overnachten: 3 nachten in een Balinees hotel tussen de rijstvelden
Excursie: een fietstocht
Transport: per minibus naar het startpunt van de fietstocht
Maaltijden: 3x ontbijt en 1x lunch
  • overige maaltijden en drankjes

  • evt. zelf te regelen excursies, zoals: bezoek aan het olifantenpark net buiten Ubud

  • fooien

gezinsvakantie bali meisjesDag 1 – Ubud Bali, aankomst

Op een klein uur rijden van Sanur bevind je je midden in het bekendste artistieke centrum van Bali, tússen de rijstvelden. De lokale bevolking houdt zich hier bezig met schilderen, houtsnijden, dansen en muziek en er gaat geen dag voorbij zonder een religieus feest of tempelbezoek. Op het omliggende platteland sjokken ossen op de sawa’s en zie je rijsthalmen wuiven in de wind. Terwijl je de omgeving verkent zie je hoe Balinese vrouwen rijstoffers naar tempels brengen en in Monkey Forest zie je de aapjes rondslingeren over Balinese beelden en in de boomtoppen.

Net buiten het centrum van Ubud vonden wij verschillende kleinschalige hotels omringd door groen. De kamers zijn sfeervol ingericht met bewerkte, donker houten meubels en hebben een apart kids gedeelte. Voor een verfrissende duik kun je in het zwembad terecht.

gezinsvakantie bali sawa fietsen

Dag 2 – Op de trappers

Na het ontbijt is het tijd voor een fietstocht door de omgeving. Rond 9 uur word je opgehaald en per minibus naar het startpunt gebracht. Nadat je een mountainbike van het juiste formaat hebt uitgezocht voor jezelf en de kinderen (kleine kinderen kunnen bij de ouders in een stoeltje achterop), start de tocht.

Tijdens de fietstocht door de achterlanden word je begeleid door een ervaren gids en de route en het tempo worden aangepast aan jouw gezin en de eventueel andere deelnemende families. Af en toe zal het heuvel(tje) op flink trappen zijn, maar je komt daardoor wel op plaatsen die je zelf niet zo snel zult ontdekken. Je fietst langs rijstvelden en tempels en stopt bij een basisschool. Deze zijn, net als bij ons, gesloten tijdens vakantieperiodes of feestdagen. Toch zal ook dan volop in contact komen met de lokale bevolking en hun kids. Onderweg vertelt de gids honderduit over het Balinese leven. Wanneer je de benen even wilt laten rusten, vraag je de gids te stoppen bij een warung. Wij dronken een kop Balinese koffie en proefden Adjar, in zuur ingelegde groenten.

gezinsvakantie bali nasiVoor kinderen vanaf 8 jaar is de route zelf goed te fietsen. Het laatste deel van de fietstocht gaat voornamelijk bergafwaards. Nadat de wind door je haren heeft gesuisd, is het tijd voor de lunch.

In de tuin van Wayan staat een uitgebreide rijsttafel klaar, in de tussentijd bereid door zijn vrouw. In de Balinese tuin met vogelkooien is het heerlijk bijkomen voordat je samen met je gezin weer terug naar het hotel wordt gebracht. De rest van de middag heb je alle tijd om lekker met de kids te luieren aan het zwembad, of juist in de handwerkshops rond te struinen.

’s Avonds kun je in het centrum van Ubud nog een hapje gaan eten. Er is hier veel meer vegetarische en biologische keus dan in andere plaatsen. Persoonlijk vinden wij restaurant Bali Buddha een echte aanrader. De sappen, salades en hoofdgerechten worden vers bereid en beneden het restaurant is een souvenirshop.

raften in ubudDag 3 – Optioneel: ga raften

Vandaag kun je doen waar je zin in hebt. Ubud is het activiteitenstadje van Bali. Heb je waterratten mee op reis? Ga dan raften, je bedwingt de Ayung rivier en vaart dwars door de jungle. Verkoeling zoek je onder een van de watervallen die je passeert. Wij adviseren een leeftijd van minimaal acht jaar voor het raften.

Of bezoek een van de kunstenaarsdorpjes in de buurt; je kunt er je souvenirtjes kopen. Geen zin in actie, dan plof je lekker bij het zwembad neer.

gezinsvakantie bali schilderijenDag 4 – Ubud, vertrek

Na het ontbijt neem je weer afscheid van de diepgroene rijstterrassen en vervolg je je Bali gezinsvakantie. Vanaf hier is het ongeveer 2 uur rijden naar het ongerepte oosten waar je aan de kust verblijft en zelf offertjes leert maken tijdens Wierook-offer in waterpaleis. Ook kun je verder reizen naar het koelere en vruchtbare Munduk, waar je met Expeditie kruidnagelpad wandelt over plantages vol kruidnagel, nootmuskaat en vanille.

Wil je liever nog wat langer in het groene hart van Bali blijven en er nog een dagje op uit trekken of lekker luieren bij het hotel? Dan is het uiteraard mogelijk je verblijf met een aantal nachten te verlengen.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Optioneel: Raften over de Ayung rivier

Reissom: € 70,- per volwassene en € 53,- per kind
Inbegrepen: wild-water raften met ervaren gidsen, incl. lunch

Tijd voor actie! Ubud is de plek om te raften op Bali. Samen met ervaren gidsen bedwing je de Ayung rivier. Je vaart dwars door de jungle, langs rijstvelden en zoekt verkoeling onder een van de watervallen. De rivier heeft ook een aantal spannende stroomversnellingen, maar je gids weet precies hoe de raft daar doorheen geloodst moet worden. Een gaaf avontuur voor waterratten!

Welke optie wil je aanvragen?

Op trappers door de sawa’s
Optioneel: Raften over de Ayung rivier
x

Jouw koffer bevat nu:

De bouwsteen is toegevoegd aan je reisplan